Wat betreft de omvang van de druivenaanplant is Italië het derde wijnland van Europa, maar qua productievolume is het regelmatig het grootste. Opvallend aan Italië is dat alle delen van het land wijnbouw kennen: van de Alpen in het hoge noorden tot de Etna op Sicilië in het diepe zuiden. In het laatste kwart van de twintigste eeuw heeft het land een grote inhaalslag gemaakt op het gebied van wijnbouw- en wijnmaaktechniek en belandde een aantal wijnen, zoals Barolo, in de wereldtop.
Italië, met zijn zeer lange en boeiende wijnbouwgeschiedenis, heeft een enorm groot aantal eigen druivenrassen, waarvan de meeste alleen in bepaalde regio’s voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan nebbiolo, die alleen in Piemonte gedijt. Die veelheid aan druivenrassen, maar ook aan terroirs zorgt samen met de enorme creativiteit van producenten voor een geweldige diversiteit binnen het Italiaanse wijnaanbod.
De op papier beste Italiaanse wijnen dragen een gecontroleerde herkomstbenaming in de vorm van een Denominazione di Origine Controllata (DOC), of de nog prestigieuzere Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG).
Dolomia: verfijnd mineraalwater uit de Dolomieten Water is niet zomaar iets. Het is belangrijk de bron ervan te kennen. Er is water dat uit de aarde opborrelt en er is water dat op een hoge plek ontspringt.
Wijn uit Italië - Apulië
Dieprode wijn uit Zuid-Italië, met het aroma van gestoofd fruit en nieuw eikenhout. Prima wijn om zo te drinken. Maar de volle, zachte smaak combineert ook goed met gekruide schotels, pizza of barbecuegerechten.
Wijn uit Italië - Apulië
Gemaakt van uitsluitend de negroamarodruif en zeer typisch Zuid-Italiaans van geur en smaak: zondoorstoofd, zacht, kruidig en zwoel! Al tweemaal winnaar van het Proefschrift Wijnconcours en regionale en nationale winnaar van de Huiswijncompetitie.
Wijn uit Italië - Sicilië
Typisch Siciliaanse droge witte wijn. Fijn geurig, met nuances van fris geel fruit en iets citrus. De smaak zet sappig, vol en fris in en eindigt aromatisch en in balans.
Wijn uit Italië - Apulië
Zuid-Italiaanse, houtgerijpte, donkerrode wijn met de geur van zwart fruit, vanille en krenten. Krachtig maar toch zacht van smaak. Heerlijk om zo te drinken, maar ook goed bij geroosterd vlees, wild en kaas.
Wijn uit Italië - De Marken
Bijzondere Italiaanse rode wijn van voornamelijk montepulcianodruiven. Kruidig en pittig van geur en vol en krachtig van smaak. Perfect te combineren met kruidige pasta of gegrild vlees.
Wijn uit Italië - Veneto
Volrode wijn met een krachtig aroma van gekonfijt fruit, kruiden en koffietonen. De smaak is zwoel, de afdronk kruidig en pittig. Heerlijk bij vlees met kruidige saus of na de maaltijd met fijne kaas.
Wijn uit Italië - Abruzzen
Italiaanse rode wijn, gemaakt van sangiovesedruiven. De rijping op eikenhout geeft deze wijn een kruidig aroma en een volle, sappige smaak. Lekker om zo te drinken of bij verschillende voor- en hoofdgerechten.
Wijn uit Italië - Apulië
Prachtige, volrode wijn. In de geur aroma's van rijp donker fruit, kruidigheid en luxe eikenhout. De smaak zet vol en zijdezacht in en heeft een lange finale. Combineert goed met kruidige gerechten zoals stoofschotels maar is ook als begeleider van een stukje kaas of worst heel geschikt.
Wijn uit Italië - Veneto
Geurige witte wijn uit Italië, met een fruitig aroma van appel en perzik. De volle, droge smaak past goed bij pasta met paddenstoelen of vis. Ook erg lekker bij gevogelte.
Wijn uit Italië - Veneto
Frisse, droge witte wijn uit Italië, met een aroma van vers fruit en licht toast. De sappige, fruitige smaak combineert goed met koude buffetten of frisse voorgerechten. Ook lekker als aperitief.
Wijn uit Italië - Veneto
Intense en complexe Italiaanse rode wijn. De geur neigt naar krenten en pruimen, de smaak is geconcentreerd en zacht. Echt een wijn om buiten de maaltijd van te genieten, of met een gerijpte kaas.
Wijn uit Italië - Apulië
Zachte, volrode Zuid-Italiaanse wijn met rijp rood fruit en fijne kruiden in het aroma. Vol en evenwichtig van smaak. Prima bij pasta met champignons of pittig gekruid vlees of wild.
Wijn uit Italië - Sicilië
Heerlijk pittige, Siciliaanse rode wijn. Volle, rode kleur met licht paarse tonen en fruitig van geur met nuances van aardbei en kruiden. De smaak is vol, rond en sappig van inzet en eindigt aromatisch met wat frisse zuren en lichte toets van eikenhout.
Wijn uit Italië - Apulië
De Primitivo di Manduria is een van de bekendste wijnen van Apulië, het grote wijngebied in Zuidoost-Italië. De rijping gedurende zes maanden in fusten van Amerikaans eiken geeft aan deze Primitivo een luxe nuance.