Wijn en Spijs Wijnhandel De Moriaan

Collefrisio Montepulciano d'Abruzzo

& geroosterde verse worst met rozemarijn en salie

The match

Fonkelende, donkerrode wijn vol rijp fruit met milde, kruidige tonen van specerijen door de rijping in eikenhouten vat. De wijn is vol en stevig, maar blijft lekker zacht hangen. Hierdoor past hij bij veel verschillende gerechten. Van geroosterd vlees en stoofschotels tot romige, rijpe kaas. In combinatie met de worst en knapperig geroosterde rozemarijn wordt de wijn zachteren iets frisser. Dat vormt een lekkere tegenhanger van het vettige vlees. Bijzondere combinatie voor een feest-BBQ.

Geroosterde verse worst met rozemarijn en salie

Hoofdgerecht: 4 personen bereiding: ca. 25 minuten

Ingrediënten
  • 8 stevige takjes rozemarijn
  • 8 Italiaans gekruide verse worsten (bijvoorbeeld Butch & Dutch venkel-tijmworst)
  • 4 plakken pancetta van ca 1 cm dik
  • 32 salieblaadjes
  • olijfolie

Bereiden
Leg de rozemarijn in water. Maak van elke worst 3 kleine worstjes door voorzichtig te draaien zodat het vel de kleinere stukjes afsluit. Snij de pancetta in 32 stukjes. Rijg aan elke rozemarijntak om en om 3 stukjes worst, 4 stukjes pancetta en 4 salieblaadjes. Bestrijk de spiezen met olie. Rooster ze op de barbecue, een grillpan of in een oven van 200°C. Eet er bijvoorbeeld polenta en ratatouille bij.


Heerlijk bij

1

Collefrisio Montepulciano d'Abruzzo 2017

Wijn uit Italië - Abruzzen

Volrode wijn uit Italië, met een krachtig en kruidig aroma. De smaak is zacht en fris en past heel goed bij gekruide pastagerechten of gegrild vlees van de barbecue.

Normale prijs € 9,70

Vanaf 12 flessen € 8,89 per fles


Monte del Frá Custoza, Ca del Magro

& Romige pasta met citroen, peterselie en pijnboompitten

The match

Deze smeuïge pasta is door de room en kaas zacht en tamelijk vullend, maar komt door de citroen en peterselie ook vief, fris en licht over. Die combinatie van rond, rijp en fris zit ook in deze Ca del Magro, een geurige, fruitige witte wijn met aroma's van bloemen en abrikoos en een opwekkende afdronk. Ook lekker bij kip.

Romige pasta met citroen, peterselie en pijnboompitten

Hoofdgerecht: 4 personen bereiding: ca. 25 minuten

Ingrediënten
  • 1 citroen
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el olijfolie
  • zout
  • 75 gr pijnboompitten
  • 300 gr verse pasta
  • 125 ml crème fraîche
  • 2 el fijngesneden peterselie
  • (geraspte Pecorino of Parmezaanse kaas)

Bereiden
Was de schil van de citroen goed schoon. Rasp de schil eraf en pers de citroen. Pel en snipper sjalot en knoflook. Verhit de olie in een wok. Bak op laag vuur sjalot, knoflook en pijnboompitten ca. 5 minuten. Breng intussen een grote pan met water en wat zout aan de kook. Kook de pasta in 3 à 5 minuten beetgaar en giet af. Roer de helft van de citroenschil en alle crème fraîche door het sjalotmengsel als de sjalot glazig is. Breng de saus op smaak met citroensap en versgemalen peper.

Schep de pasta en de peterselie door de saus. Breng op smaak met nog wat citroenrasp, een beetje citroensap, peper en zout. Serveer direct. Geef er eventueel geraspte Pecorino of Parmezaanse kaas bij. Lekker bij geroosterde zwaardvis of kip en tuinbonen of doperwten.


Vecchia Torre Vermentino Salento

& Pizza bianco

The match

Een echte Italiaanse pizza heeft een dunne, knapperige bodem, weinig beleg en veel smaak. Er zijn rode en witte pizza's: die met tomatensaus en zonder. Een pizza bianco, dus zonder tomaat, kan ook met van alles belegd worden, maar het lekkerste is hij heel puur met ricotta of mozzarella, knoflook en een kruid als rozemarijn. En dan een glas witte wijn erbij.

Deze Vermentino is een easy-drinking-wijn uit het zuiden van Italië. Lekker sappig en verkwikkend. Door de mix van frisfruitige zuren en een ronde nasmaak is hij een goede begeleider van salades waarin zuur, wat zoets en zout worden gecombineerd. Naast bescheiden aroma's van fris fruit heeft hij een hint van toast en dat sluit aan bij het knapperige van deze pizza met z'n dunne bodem en de crispy, rinse smaak van de verse kaas. Groene salade erbij en af is de (zomer)lunch! Ook lekker als borrelhapje.

Pizza Bianco

Hoofdgerecht: 4 pizza's bereiding: ca. 25 minuten

Ingrediënten
  • 1 citroen
  • 6 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • ½ el Italiaanse keukenkruiden
  • 1 pak mix voor pizza
  • (500 gr, La Tua Farina)
  • 1 à 2 tl zout
  • ¼ liter water
  • bloem
  • 2 grote bollen mozzarella

Bereiden
Pel de knoflook en snij in dunne plakjes. Roer 4 eetlepels olijfolie, de knoflook en Italiaanse keukenkruiden door elkaar en laat staan. Meng pizzamix met zout.

Kneed pizzamix, ¼ liter water en 2 eetlepels olijfolie 3 minuten stevig door elkaar. Bestuif het aanrecht met bloem. Leg het deeg erop en maak het plat. Rol het uit tot 4 ronde pizza's of bekleed 2 ingevette bakplaten met het deeg.

Verwarm de oven voor op 220°C. Maak met een mesje kleine inkepingen aan de bovenkant van het deeg. Bestrijk het deeg licht met de gekruide olijfolie. Snij de mozzarella in dunne plakken.

Beleg het deeg met mozzarella en bestrijk met de rest van de gekruide olie. Bak de pizza bianco in circa 20 minuten knapperig en lichtbruin. Besprenkel eventueel met nog wat gekruide olijfolie.


Heerlijk bij

2

Vecchia Torre Salento Vermentino 2019

Wijn uit Italië - Apulië

Frisdroge witte wijn uit Italië met de geur van fijn geel fruit en iets toast. De smaak is soepel, aangenaam en aanhoudend. Erg lekker bij vis, pasta en salades.

Even geduld a.u.b.